ما در عصر بومشناسی بسر میبریم و به عنوان یک شهروند موظفیم اطلاعاتی درباره این موضوع داشته باشیم. در سی سال اخیر تحول بزرگی در نحوه نگرش ما نسبت به رابطه انسان با زیستبوم خود پدید آمده است که نتیجه آن شدت بخشیدن به مطالعات علمی در زمینه محیطزیست و جنبشهای زیستمحیطی بوده است. به همان اندازه که دانستن فیزیک برای یک مهندس ضروری است، داشتن اطلاعات از بومشناسی برای کسی که میخواهد مشکلات پیش روی بشر، در راه حفاظت از محیط زیست را بررسی کند، الزامی است.
در کتاب بومشناسی؛ مطالعهی تجربی توزیع و فراوانی نوشته چارلز جی. کربز که به عنوان منبع درسی دانشجویان در دنیا و پرفروشترین کتاب بومشناسی شناختهشده است، نویسنده بومشناسی را مجموعهای از مسائلی که دانشجو باید به شیوهای انتقادی با آنها برخورد کند معرفی نموده است و با تأکید بر نقش آزمایش در سنجش اعتبار نظریههای اکولوژیکی، بسیاری از مسائل توزیع و فراوانی را که امروزه محل مناقشه است به بحث گذاشته است. نویسنده در هر فصل کتاب سئوالی را درباره مکانیزم عمل جمعیتها و اجتماعات در طبیعت مطرح کرده و سپس اطلاعات کافی برای آنکه خواننده خود به فکر واداشته شده و نتیجهگیری نمایند در اختیار آنان قرار میدهد. در انتهای هر بخش همچنین سئوالاتی را که برخی هنوز بیپاسخ ماندهاند، آورده است، سئوالاتی که میتواند به عنوان موضوع بحث در کلاس درس مطرح شوند. به اعتقاد کربز پیآمدهای عملی تفکر اکولوژیکی باید سئوال اساسی محققین این رشته باشد.
در ویرایش جدید فصلهایی نیز به پویایی جمعیتها، زندگی انگلی و فشارهای بشر بر سلامتی اکوسیستم اختصاص یافته است. نویسنده در هر فصل به ذکر سابقه تاریخی تحقیقات اکولوژیکی به همراه عکسهایی از اکولوژیستهای مشهور پرداخته است، به اعتقاد وی علم به طور کلی یک فعالیت انسانی است و دانشمندانی که به مسائل اکولوژیکی پرداختهاند به ویژه شخصیتهای جالب توجه و شایسته شناخت بیشتر هستند. کربز بسیاری از فصلهای کتاب، به ویژه فصول مربوط به زیستشناسی بقا، سازمان اجتماعی و محصول اولیه، تقویت همبستگی تکاملی و بومشناسی کارکردی را مورد بازنگری و تجدیدنظر قرار داده است. زیستشناسی بقا، تمرکز بر مسائل عملیای است که نیازمند توضیحی بومشناختی بوده و عمده رشد دانش بومشناسی از همین زاویه صورت میگیرد. نویسنده به اکولوژیستها توصیه میکند یک گام به عقب رفته و از منظری انقلابی! به سیستمهای اکولوژیکی نگاه کنند و معتقد است دانشجویان تکامل نیز تنها با دانستن چگونگی عملکرد سیستمهای اکولوژیکی قادر به درک صحیح انتخاب طبیعی خواهند بود. کربز در مقدمه خود بر ویرایش جدید کتاب میگوید: "اگر پیامی در این کتاب نهفته باشد یک پیام ساده است و آن اینکه پیشرفت در حل مسائل بومشناختی هنگامی پیش میآید که از روشهای تجربی استفاده شود. عادت به طرح این پرسش که با "کدام آزمایش میتوان به این پرسش جواب داد؟" در حکم اساسیترین وجه روش علمی است که دانشجویان بایستی آن را در خود بپرورند. هرجا که در مورد یک مساله بحث و جدل باشد طرح این پرسش ما را به کانون آن مسئله خواهد برد."
کتاب فیزیولوژی تایز و زایگر جلد دوم نوشته تایز- زایگر- مولر- مورفی است. که در انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد به چاپ رسیده است.
این کتاب 672 صفحه ای که از سال 1398 تا کنون دو بار تجدید چاپ شده است.
این کتاب از منابع المپیاد زیست شناسی می باشد و از فصل 14 تا فصل 24 فیزیولوژی گیاهی را مورد بررسی قرار میدهد؛
فصل 14: دیواره های سلولی: ساختار، شکل گیری و گسترش(توسعه)
فصل 15: پیام ها و انتقال پیام
فصل 16: پیام های نور خورشید
فصل 17: جنین زایی
فصل 18: خواب بذر،جوانه زنی و استقرار گیاهچه
فصل 19: رشد رویشی و اندام زایی
فصل 20: کنترل گلدهی و نمو گل
فصل 21: گامتوفیت ها،گرده افشانی، بذور و میوه ها
فصل 22: پیری گیاه و مرگ سلول
فصل 23: برهمکنش های زیستی
فصل 24: تنش غیرزنده
در پایان کتاب واژ ه نامه برای مخاطبان کتاب آورده شده است
کتاب فیزیولوژی تایز و زایگر جلد اول نوشته تایز- زایگر- مولر- مورفی است. که در انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد به چاپ رسیده است.
این کتاب 664 صفحه ای که از سال 1398 تا کنون سه بار تجدید چاپ شده است.
این کتاب از منابع المپیاد زیست شناسی می باشد و در 13 مبحث اصلی زیر، فیزیولوژی گیاهی را مورد بررسی قرار می دهد:
فصل 1: معماری گیاه و سلول
فصل 2: ساختار ژنوم و بیان ژن
فصل 3: آب و سلول های گیاهی
فصل 4: موازنه آب در گیاهان
فصل 5: تغذیه معدنی
فصل 6: انتقال مواد محلول
فصل 7: فتوسنتز: واکنش های نوری
فصل 8: فتوسنتز: واکنش های کربن
فصل 9: فتوسنتز: ملاحضات فیزیولوژیک و اکولوژیک
فصل 10: زیست شناسی روزنه
فصل 11: انتقال در آوند آبکش
فصل 12: تنفس و متابولیسم لپیید
فصل 13: آسیمیلاسیون عناصر غذایی معدنی
در پایان کتاب واژ ه نامه برای مخاطبان کتاب آورده شده است
کتاب تکامل مارک ریدلی به صورت بهترین کتاب درسی تکامل درآمده است. این کتاب خواندنی و جذاب و در عین حال متوازن و عمیق، داستان تکامل را از تاریخچه ی مطالعات تا جدیدترین تحولات نظریه ی تکاملی بازمی گوید. سومین ویرایش این کتاب موفق درسی در برگیرنده ی اطلاعات به روز و وسیعا گسترش یافته ایست. قسمت های مربوط به سازگاری و تنوع، تجدید سازمان شده تا فهم آنرا روشنتر و سیال تر سازد و قسمت های کاملا به روزش در مورد تکامل جنسیت و اضافه شدن مثال هایی در مورد گیاهان همگی به شکل گیری این ویرایش جدید کمک کرده اند. کتاب تکامل نمایانگر یک نگاه قوی و متوازن به ژنتیک جمعیت است و ارایه ی مثال های فراوان کاربردی از گیاهان و جانوران، این ویرایش اخیر را بس جذابتر و دستیافتنی تر می کند. زیستشناسی تکاملی یک علم بالنده است. فهرست موضوعهای متنوع آن بهگونهای هولانگیز مینماید. امروزه زیستشناسان تکاملی در رشتههای چندی از علوم بهپژوهش مشغولند که برخی از آنها همچون ژنتیک ملکولی جوان است و شتابان درحالگسترش و بعضی دیگر چون ریختشناسی و جنینشناسی است که یافتههای خود را با تأمل بیشتر و در طی روندی طولانی گردآوردهاند. زیستشناسان تکاملی با مواد گوناگونی کار میکنند که از مادهی شیمیایی ساده و عریان در لولهی آزمایش تا رفتار حیوانات در جنگل و فسیلهای گردآوریشده از سنگها و صخرههای لخت و بیآبوعلف متغیر است. با اینوصف ایدهی زیبا، و بهسادگی قابلفهم تکامل ازطریق انتخاب طبیعی را میتوان در همهی این عرصهها بهشیوهی علمی آزمود. این یکی از نیرومندترین ایدههای عرصهی تمامی علم و تنها نظریهایاست که میتواند بهجد مدعی یکپارچهنمودن زیستشناسی باشد. این علم توان آنرا دارد که بهواقعیتهای متنوعی، از آنچه در یک قطرهی باران میگذرد تا پدیدههای زیبا و رنگارنگ موجود در یک باغ گیاهشناسی و گلههای غرنده و شتابان شکارهای بزرگ معنا بخشد. از این نظریه میتوان در درک موضوعهایی نظیر خصوصیات زمین ـ شیمیایی سرچشمهی حیات تا نسبتهای گازی هواسپهر کنونی زمین سود جست. همانطورکه تئودیوس دابژانسکی، یکی از برجستهترین زیستشناسان تکاملی قرن بیستم گفته، کلامی که بهوسعت نقلقول میشود و اغراقی نیز در آن نیست،
کتاب های علوم پایه زیست شناسی شیمی فیزیک ریاضی دانشگاهی